Doe ik het wel goed genoeg?

Doe ik het wel goed genoeg?

… een topic dat je overal tegenkomt: doe ik het wel goed genoeg? Zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak lees ik overal verhalen van mensen die sterk aan hun eigen capaciteiten twijfelen. Ben ik wel goed genoeg? Ben ik wel leuk genoeg? Ben ik niet te dik, of juist te dun? Draag ik wel de juiste kleding en ben ik wel spontaan genoeg? Ben ik wel de persoon die de ander wil dat ik ben? Of beter gezegd: ben ik wel de persoon waarvan ik DENK dat de ander wil dat ik ben?
Ook op zakelijk vlak is dit een bekend struikelblok. Welk beroep je ook uitoefent en waar je ook voor leert, je gaat het overal tegenkomen. Ben ik wel goed genoeg in wat ik doe? Houd ik mezelf niet voor de gek?

Het is een illusie om te denken dat je overal de beste in kunt zijn. Natuurlijk – we verkopen onszelf alsof we de beste zijn. Niemand zet op zijn website dat hij een matige vertaler is. “Ik ben misschien niet de beste vertaler, maar ik doe mijn best!” gaat niet al te best verkopen. En dat geldt voor alles. Een supermarkt moet het ook niet altijd hebben van oprechtheid: “Wij verkopen niet de beste producten, maar we doen heus ons best!” Daarmee ga je de gewenste omzet niet halen. En ook een voetbaltrainer die zegt: “Met mij ga je het WK niet winnen, maar ik kan best een aardig potje voetballen” gaat het niet ver schoppen. Zelfs al zou hij het WK kúnnen winnen – met zo’n reclame lukt het hem nooit.

En dus zeggen we allemaal dat we de beste zijn. De beste vertaler, de beste supermarkt en de beste voetbaltrainer. Is dat erg? Ik geloof van niet. Soms is het goed om jezelf een beetje te overschatten. Je hebt als mens uitdaging en nieuwe prikkels nodig om jezelf te verbeteren. Als je nooit iets nieuws probeert, leer je ook nooit nieuwe dingen. En als je nooit nieuwe dingen leert, word je nooit beter in wat je doet. Soms moet je dus met de volste overtuiging zeggen dat je iets wél goed kunt. Vaak omdat je zult merken dat als je zelf gelooft in je eigen kracht, je eigenlijk ook veel meer kunt dan je denkt. Vaak ook omdat je zult merken dat de nieuwe uitdaging die je aangaat, al ben je wat onzeker, je zó veel gaat leren dat je de uitdaging uiteindelijk ook goed kunt voltooien.

Zeker als ondernemer is het belangrijk om te geloven in je eigen kracht. Natuurlijk moet je realistisch blijven. Ben je nét begonnen met vertalen en heb je nog weinig ervaring in het vertalen van teksten? Dan is het onrealistisch om te denken dat jij de beste persoon bent om een ingewikkelde, juridische tekst te vertalen. Het is dan eerlijk naar zowel jezelf als naar de opdrachtgever om aan te geven dat die opdracht niet bij jou past. Maar je moet ergens beginnen. Zeg niet tegen iedere opdracht ‘nee’. Schat in of een opdracht die nét te ingewikkeld lijkt niet juist een interessant leerproces zou kunnen opleveren.

We beginnen allemaal bij de start. Ook de grote jongens, de oprichters van miljoenenbedrijven, zijn bij nul begonnen. Het begint bij geloven in jezelf. Geloof jij dat je goed bent in wat je doet? Geloof jij dat je met 100% focus kunt werken aan de opdracht die je krijgt? Geloof jij dat je er alles aan zult doen om die opdracht naar jouw beste kunnen op te leveren? Geloof jij dat het realistisch is om – hoe dan ook – tot een goed resultaat te komen en geloof jij dat je in staat bent om jezelf te verbeteren? Dan kan je het. Dan ben je goed genoeg. En als jij dat gelooft, dan maak je het waar. En dan gelooft jouw klant het ook!