13 feb Lekker leren
Ik houd van nieuwe dingen leren. Toen ik eenmaal de juiste studie gevonden had, vond ik studeren geweldig. Ik kan nog wel tien studies noemen die ik graag zou willen doen. Heel uiteenlopende dingen trouwens: een talenstudie, verloskunde, dierenarts of zelfs aardwetenschappen (hoewel het bètastukje van mijn brein ontbreekt, lijkt me dit wel waanzinnig interessant), maar ook de toneelschool, het conservatorium en een opleiding tot hondengedragstherapeut lijken me he-le-maal te gek. Nieuwe dingen leren geeft me een kick, zeker wanneer ik merk dat ik iets onder de knie heb wat ik eerder nog niet kon.
Maar niet iedereen leert op dezelfde manier. De ene manier van leren past beter bij je dan de andere. Ik heb dat zelf enorm gemerkt toen ik startte met studeren. Als kind riep ik altijd dat ik juf wilde worden, en daarom begon ik na mijn middelbare school vol goede moed aan de pabo. Los van het feit dat ik snel genoeg merkte dat ik er eigenlijk geen fluit aan vond om juf te zijn (gelukkig mocht ik snel aan een stage beginnen en kwam ik daar lekker vlot achter, en niet pas in m’n derde jaar), vond ik ook de manier van leren en studeren op het HBO helemaal niet fijn. Ik voelde weinig vrijheid, moest enorm veel colleges bijwonen en kon dingen niet echt op mijn eigen tempo doen. Ik kreeg het er benauwd van.
Ik maakte mijn eerste jaar af en haalde mijn propedeuse. Daarna stopte ik met mijn studie. Door mijn propedeuse heeft het nooit gevoeld als een weggegooid jaar. Ik heb de havo gedaan en kon dankzij mijn propedeuse nu naar de universiteit. Ik nam een tussenjaar, dacht goed na over wat ik wilde en begon een jaar later aan mijn studie Engelse en Spaanse taalkunde aan de Vrije Universiteit.
Wat een verademing. Ik vond het heerlijk op de universiteit! Niet zozeer vanwege de colleges, maar vanwege de vrijheid. Je doet het meeste alleen (waar ik ontzettend van houd – ik ben niet voor niets lekker thuis gaan werken, hè). De ruimte om alles op mijn eigen tempo te doen vond ik fantastisch. Bij sommige colleges werd letterlijk gezegd: “Dit boek moet je over 7 weken uit je hoofd kennen. Ik neem in de colleges de hoofdstukken met je door, maar verder zoek je het zelf maar uit.” Daar ga ik heel goed op. Deadlinedrukker als ik ben, nam ik het boek uiteraard pas een week voor mijn tentamen door, maar het werkte. Ik haalde al mijn tentamens en maakte mijn studie netjes binnen 4 jaar af. Op deze manier leren ging en gaat me heel goed af.
Nog steeds merk ik dat ik graag leer door het zelf te doen. Ik hou ervan om alleen te werken, mits ik de juiste en duidelijke instructies heb gekregen. Juist daarom was de universiteit voor mij heel geschikt, want ik had relatief weinig contacturen en mocht het grote “leerwerk” gewoon lekker zelf doen.
Ik vind het ook lastig om een uur lang naar iemand te luisteren. Ik denk dat veel mensen van mijn generatie het lastig vinden om te leren op de “traditionele manier”. Veel stilzitten, veel luisteren, passief leren. Ik vind het een enorme uitdaging. Ik word wiebelig, voel me niet actief betrokken bij de leerstof en raak (heel, heel, héél) snel afgeleid. Ik heb heel veel hoorcolleges scrollend door mijn Facebook-tijdlijn doorgebracht. Ik was mijn aandacht na een minuutje of 10 echt wel kwijt.
Nu ik dit van mezelf weet, houd ik hier rekening mee. Als ik iets nieuws wil leren, zal ik me niet snel inschrijven voor een lezing over het onderwerp. Ik ben meer geïnteresseerd in een workshop waarbij ik actief mag meedoen, óf ik koop gewoon een boek over het onderwerp en lees dat op mijn eigen tempo. Dat laatste vind ik misschien nog wel het fijnste, omdat ik dan hetgeen dat voor mij relevant is kan filteren. Geen onnodige informatie, maar dátgene lezen wat voor mij interessant is; waar ik iets van leer.
Weten hoe je leert is ontzettend nuttig. Je leert je leven lang nieuwe dingen. Soms leuke dingen, soms minder leuke dingen, maar je leert beter wanneer je het leerproces kunt aanpassen aan jouw leerstijl. Het kan niet altijd (zeker niet wanneer je nog studeert en je gewoon colleges voorgeschoteld krijgt), maar in sommige situaties kan je zelfs aangeven dat je beter leert door het zelf uit te vogelen in plaats van mee te gaan naar een verplichte lezing.
Hoe leer jij graag?