Zwanger en zelfstandige

Zwanger en zelfstandige

Heel veel vrouwen maken het mee: je hebt een baan en je raakt zwanger. Wanneer je in loondienst werkt, is er vrij weinig aan de hand. Over het algemeen regelt je werkgever een vervanger en ga jij vier maanden met verlof. Je kunt zorgeloos uitrusten voordat de bevalling begint en na je bevalling heb je wekenlang de tijd om fysiek op te knappen en van je baby te genieten. Maar oeps… je werkt niet in loondienst en er is helemaal niemand die jou vier maanden salaris gaat uitbetalen terwijl jij een kind op de wereld zet. Of toch wel?

JA, toch wel! Ook voor zelfstandig ondernemers is er – halleluja – een regeling. Was dat niet het geval? Dan zouden veel ondernemers waarschijnlijk door blijven werken tot aan hun bevalling, met het risico dat je bezig bent om je deadline te halen en je opeens weeën krijgt (“Ehm, ja, ik dacht ik mail nog even… Ik zit midden in m’n bevalling, dus ik geloof niet dat ik de deadline ga redden. SORRY!!“). En een week na je bevalling begin je met wallen op je knieën, lektieten en het kraamverband nog tussen je benen alweer met werken, want ja, de rekeningen moeten gewoon betaald worden. Niet echt een rooskleurig scenario toch? Ik geloof dat je met dat vooruitzicht spontaan zou besluiten dat je beter een baan in loondienst kunt zoeken voordat je probeert zwanger te raken.

Maar dat is dus allemaal niet aan de hand, want hoera voor de ZEZ-uitkering! ZEZ staat voor Zwanger En Zelfstandige en deze uitkering kan iedere vrouwelijke zelfstandig ondernemer gewoon aanvragen als ze zwanger is. Dankzij die uitkering kan je vier maanden met verlof, net als iedere andere vrouw, en krijg je gewoon salaris uitbetaald. De hoogte van je uitkering hangt vooral af van het aantal uren dat je in het vorige kalenderjaar hebt gewerkt. Wanneer dit er meer dan 1225 zijn, dan krijg je de maximale uitkering (die nooit hoger is dan het wettelijk bruto minimumloon). Heb je minder dan 1225 uur gewerkt als zelfstandige? Dan wordt de uitkering berekend op basis van het salaris van je (eventuele) partner en wordt de hoogte van je uitkering bepaald op basis van de winst die je partner heeft gemaakt en jouw aandeel hierin.

Het kan zijn dat je uitkering minder is dan het “salaris” dat je jezelf normaal gesproken uitbetaalt, maar het betekent wél dat je niet helemaal aan je lot wordt overgelaten. Toen ik er achter kwam dat ik recht had op een ZEZ-uitkering, gaf het mij in ieder geval bakken met rust: ik mag dus écht vier maanden van mijn verlof genieten.