Dag 2019, hallo 2020!

Dag 2019, hallo 2020!

Het nieuwe jaar is begonnen! Een mooi moment om de boel eens even op een rijtje te zetten en terug te kijken op 2019. En heel misschien (ik doe niet aan goede voornemens met de start van een nieuw jaar – dat kan ook prima in juli of oktober of weet ik ‘t wanneer) bedenk ik zelfs wat ik in 2020 voor doelen heb. Heel misschien.

In het kader van goed terugblikken, beginnen we even bij 2018. En dat is geen typfoutje – ik bedoel écht 2018. Want dat was niet m’n beste jaar. Ik eindigde dat jaar overspannen. Te veel opdrachten aangenomen, te druk geweest, geen goede balans tussen werk en privé en daarbij ook gewoon veel te weinig geslapen (met dank aan mijn zeer gewaardeerde zoon en een zwangerschap). Zoals ik al zei doe ik niet aan goede voornemens, maar eind 2018 had ik er wel eentje: rustiger aan doen. De eerste maand van 2019 nam ik vrijwel helemaal vrij. Ik weigerde veel opdrachten, hoewel dat enorm tegen m’n gevoel in ging, wandelde veel en bracht mijn prioriteiten op orde. Ik kwam tot de conclusie dat de volgende puntjes wel wat aandacht konden gebruiken:

  • Afgekaderde werkdagen
  • Niet hoeven werken wanneer ik met de kinderen ben
  • Opdrachten aannemen die ik écht leuk vind
  • Nee durven zeggen
  • Vakantie durven nemen

Ik was ervan overtuigd dat het flink wat rust zou brengen om die 5 puntjes aan te pakken. En hier volgt dan de terugblik op 2019: IS DAT GELUKT? We lopen de puntjes even langs:

  • Afgekaderde werkdagen: ja. Ik heb in de handtekening van mijn mail gezet op welke dagen ik werk en wanneer klanten wel of geen reactie van mij kunnen verwachten. Op de dagen dat ik niet werk, check ik heus wel eens m’n e-mail, maar ik probeer e-mails echt pas op m’n werkdagen te beantwoorden (uitzonderingen daargelaten, want je blijft toch zzp’er).
  • Niet hoeven werken wanneer ik met de kinderen ben: ja. Hoewel ik soms wel eens gebeld word (want je blijft dus zzp’er), communiceer ik dan vrijwel altijd dat ik die dag niet werk en dat ik een dag later terugbel. De grap is dat ik dacht dat klanten dit niet konden waarderen, maar zolang je uitleg geeft en vooral vertelt wanneer je wél bereikbaar bent, vinden klanten dit eigenlijk altijd prima. Daarnaast gaat bij mij 90% van de communicatie via de e-mail en niet via de telefoon, wat het vrij makkelijk maakt om me hieraan te houden. Echt werken wanneer ik met de kinderen ben zit er trouwens sowieso niet in. Ik weet niet of je wel eens geprobeerd hebt om geconcentreerd een tekst te vertalen in het bijzijn van twee kinderen onder de 3 jaar, maar dat is net zo succesvol als een pizza eten wanneer je buikgriep hebt: niet te doen.
  • Opdrachten aannemen die ik écht leuk vind: ja en nee. Ik ben echt kritischer geworden. Past iets niet bij me of is het tarief echt veel te laag? Dan neem ik de opdracht niet aan. Maar – JE BLIJFT TENSLOTTE ZZP’ER – soms moet je dingen doen die minder leuk zijn. Ik denk dat ik niet het aan onze huisbaas kan verkopen dat we een maandje de huur niet betalen omdat ik die maand geen leuke opdrachten kreeg.
  • Nee durven zeggen: ja en nee. Deze vind ik zó lastig, ook op persoonlijk vlak. Maar ik leer. En het gaat steeds beter!
  • Vakantie durven nemen: ja en nee. Hoe suf het ook klinkt, ik geloof dat ik hier nooit echt een ster in zal worden. Ik vind vakantie heerlijk en ik heb het ook echt nodig om af en toe even helemaal ‘uit’ te staan (hoewel ‘even helemaal uitstaan’ behoorlijk verleden tijd is met een peuter en een baby). Maar – komt ‘ie weer -: ik blijf toch zzp’er en werk = inkomen. En dat maakt vakantie opnemen soms lastig. Wel sloot ik het jaar met vakantie af. Ik nam anderhalve week kerstvakantie en daar heb ik enorm van genoten. En… de zomervakantie voor 2020 is ook al geboekt!

Ik vond 2019 een mooi jaar. Ik heb meer balans aangebracht in m’n werk en dat geeft rust, wat echt lekker en gezond is met een druk en jong gezin. Mijn prioriteiten zijn helderder, wat maakt dat ik gerichter aan de slag kan. Ik probeer dichtbij mezelf te blijven en alleen dat te doen wat echt bij me past. Dan heeft iedereen tenslotte het meeste aan mij!

En dan 2020… ik hoop eigenlijk vooral dat ik dit kan voortzetten. Gewoon lekker werken, leuke opdrachten doen en balans houden. Het lijkt me leuk om dit jaar weer wat meer te focussen op het leren van nieuwe dingen, bijvoorbeeld het volgen van een leuke cursus op het gebied van schrijven of vertalen, maar het belangrijkste is dat ik plezier blijf houden in wat ik doe. Dan kan het jaar wat mij betreft niet mislukken!

Ik wens jou ook een prachtig 2020 toe, vol nieuwe kansen, leuke uitdagingen, maar vooral rust en ruimte om te doen waar jij gelukkig van wordt!