De ideale werkplek

De ideale werkplek

Met regelmaat vertaal ik teksten voor een klant die flexibel werken promoot. Flexibel werken houdt in dat mensen werken waar en wanneer ze maar willen. Het komt er gewoon op neer dat alles prima is, zolang je je werk maar (goed) doet. Ik weet nog dat “de flexplek” geïntroduceerd werd op de Vrije Universiteit in de tijd dat ik daar studeerde. Er kwam niet een heel klein beetje, maar enórm veel commentaar op. Het leek alsof niemand er blij mee was. Docenten klaagden dat ze hun spullen niet meer op een vaste plek kwijt konden en voelden zich behoorlijk ontheemd. Ik begreep dat je zelfs boze blikken kreeg als je per ongeluk op de plek van een ander was gaan zitten, al was dat dan natuurlijk officieel helemaal niet de plek van die persoon. Toestanden.

En al die toestanden begreep ik wel. Logisch dat je baalt van flexplekken als je de twintig jaar daarvoor altijd je eigen kamertje hebt gehad waar je je werkspullen neer kon leggen en waar je rustig kon werken. Van eigen kantoortje naar een kantoortuin lijkt mij ook een behoorlijk heftige overgang, zeker als je niet graag op een kantoor werkt (wat ik maar al te goed herken). Het lijkt me bloedirritant om je spullen kwijt te moeten in eeuwig te kleine kluisjes, om je dure laptop mee te moeten nemen naar de wc omdat die anders gestolen wordt (dit verzin ik niet, mensen, waargebeurd verhaal) en om te moeten werken in de chaos van een flexruimte met meer dan 20 flexplekken. Maar het idee van flexibel werken… dat heeft me áltijd aangesproken.

Ik ben altijd behoorlijk gesteld geweest op m’n vrijheid en voor mij is flexibel werken een vorm van vrijheid. Werken waar en wanneer je maar wilt, zolang je je werk maar doet. Heerlijk. Ik betrap me zelfs regelmatig op de gedachte dat ik heel veel verschillende soorten werk zou kunnen doen, zolang ik het maar vanuit mijn ideale werkplek zou kunnen doen. De “hoe” is voor mij in veel gevallen belangrijker dan de “wat”. Kortom: ik kijk liever naar HOE ik werk, dan naar WAT ik precies moet doen (beetje kort door de bocht natuurlijk, want ik ga geen enveloppen dichtlikken om m’n huur te betalen, maar je snapt ‘m).

Ik heb lang nagedacht over mijn ideale werkplek. Wat is dat eigenlijk? Heb ik dan een beeld in mijn hoofd van een mooi ingericht kantoor, of een fancy koffiemachine waar ik de hele dag hippe cappuccino’s uit kan tappen? Mijn ideale werkplek is een plek die ik zelf kies, omdat ik daar op dat moment zin in heb. Heb ik zin om in een koffietentje te gaan werken, met het rumoer van anderen om me heen? Dan is dat op dat moment mijn ideale werkplek. Moet ik een lastig telefoontje plegen? Dan loop ik graag in het bos en dan is dat mijn perfecte werkplek. Heb ik een aantal vertalingen liggen? Zet mij dan maar achter m’n eigen bureautje in mijn woonkamer. Daar werk ik dan in alle stilte en rust het beste.

De ideale werkplek is voor iedereen anders. Het belangrijkste is dat je een plek vindt waar jij goed aan werken toekomt. Waar je lekker wekt. Waar je graag komt. De ideale werkplek. Wat is dat voor jou? Maakt het je uit waar en hoe je werkt? Denk er maar eens over na.