Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar onze planeet houdt mij nogal bezig. Of nee – wacht … Eigenlijk zeg ik het verkeerd. Moeder Aarde houdt me niet zozeer bezig, maar de manier waarop wij met haar omgaan wél! Het kan je niet ontgaan zijn dat nieuwsberichten steeds vaker gaan over klimaatverandering. Bosbranden, overstromingen, heftige orkanen, een gebrek aan bossen, een “te veel” aan mensen. We zijn echt niet goed bezig en ik kan er wakker van liggen.

Duurzaamheid is een hot topic in mijn eigen leven. Ik voel me schuldig naar onze wereld toe. De natuur en alles wat daar leeft: het is sterk (veel sterker dan wij denken), maar het is ook kwetsbaar. Ik verbaas me over het feit dat het gebied rondom Fukushima in Japan niet meer bewoond kan worden door mensen vanwege de kernramp die er plaatsvond, maar dat het gebied inmiddels volledig is overgenomen door de natuur. Dieren planten zich er als gekken voort, bossen groeien alsof er niets gebeurd is. Waar mensen zich terugtrekken, grijpt de natuur haar kans. Het is hoopvol hoe veerkrachtig onze wereld is. Maar het is waardeloos hoe hardnekkig wij als mensen zijn.

Omdat dit onderwerp me raakt en ik me vaak afvraag in wat voor wereld ik mijn kinderen eigenlijk laat opgroeien, vind ik het belangrijk om op alle vlakken in mijn leven iets aan duurzaamheid te doen. Op zakelijk vlak vind ik dat soms best lastig, maar meer en meer ontdek ik dat er genoeg te doen valt. Zoals:

  • Minder de auto pakken. Ik heb een baan waarbij ik sowieso geen reistijd heb, maar ik probeer klantcontact ook zo veel mogelijk vanuit huis te hebben. Vergaderingen via skype of via de telefoon werken vaak prima en het scheelt een autorit – wat dan weer goed is voor de wereld. Ik denk dat ik gemiddeld eens per twee weken de auto instap voor een zakelijke afspraak en dat werkt voor mij uitstekend.
  • Kiezen voor “goede” bedrijven. Ik werd laatst benaderd door een partij die vroeg of ik teksten wilde schrijven over goedkope vliegreisjes. Ik heb niet eens naar de tarieven gevraagd en ‘nee’ gezegd, want ik krijg ‘m in mijn hoofd niet rond. Ik zeg niet dat ik zelf nooit vlieg (al heb ik dat al een hele tijd niet gedaan), maar ik wil wel 100% achter mijn eigen teksten kunnen staan. Ik wil geen dingen promoten waarvan ik denk dat ze de wereld eigenlijk niet beter maken.
  • Duurzaam met zakelijke spullen omgaan. Als vertaler en tekstschrijver heb je niet zo heel veel nodig. Als ik een (werkende) computer en een internetverbinding heb, dan ben ik wel zo’n beetje ready to go. Wel is de computer waarop ik werk een tweedehands computer, en ga ik, zodra ons huidige energieabonnement afloopt, een energiecontract afsluiten bij Vandebron, een groene energiemaatschappij. Ons energiecontract heeft immers ook betrekking op mijn werkplek, want mijn werkplek is thuis.

Ik vind dit zo’n belangrijk topic, maar zie het soms te weinig langskomen in ondernemersland. Houd jij je bezig met duurzaamheid als ondernemer? En hoe pak je dat aan? Ik laat me graag inspireren!