Het moederschap en een eigen bedrijf

Het moederschap en een eigen bedrijf

Voordat ik moeder werd, werkte ik fulltime. Van de Groep Vertalingen bestond toen al en ik werkte vijf dagen in de week thuis. Ik werkte hard, maar nam ook de vrijheid om af en toe een middag iets anders te gaan doen. Als ZZP’er ben je immers vrij om te gaan en staan waar je wilt en dus nam ik de vrijheid om mijn dagen in te delen zoals ik wilde. Ideaal vond ik dat, en dat vind ik nog steeds.

Toen ik zwanger werd realiseerde ik me echter wel dat er op werkgebied het een en ander zou gaan veranderen. Roelof en ik vonden en vinden het belangrijk om allebei te blijven werken, maar wilden niet dat ons kindje vijf dagen per week naar de opvang moest. Het resultaat was dat Roelof vier dagen zou gaan werken en ik drie dagen (met eventueel wat uitschieters naar de avonden als dat nodig zou zijn). Wolff zou drie dagen ergens anders zijn: twee dagen op de opvang en één dag bij mijn ouders. Een prima constructie die voor ons goed werkt.

Het was grappig om te merken dat veel mensen daar toch een ander beeld bij hadden. Eén van de opmerkingen die ik veel hoorde was: “Ideaal dat je ZZP’er bent als je een kindje krijgt! Dan hoeft je kindje helemaal niet naar de opvang!Maar ik heb nooit de illusie dat dat voor mij zou gaan werken. Een kind vraagt en verdient aandacht en ik ben niet met mijn aandacht bij mijn kind als ik ondertussen aan het werk ben. En daarom gaat Wolff op mijn werkdagen écht weg.

Ben of word jij ook moeder en heb je een eigen bedrijf? Dan wil ik de onderstaande tips graag met je delen:

  1. Plan vaste werkdagen in en zorg dat je die dagen opvang hebt. Zo weet je precies op welke dagen je werk kunt verzetten en kan je op die dagen ook écht geconcentreerd aan het werk zonder constant onderbroken te worden door snottebellen en poepluiers.
  2. Houd één of twee avonden in de week vrij. Heb je ‘ja’ gezegd op een iets te grote opdracht die je graag wil doen? Prima, maar dat past misschien niet helemaal in die werkdagen die je had ingepland. Houd er rekening mee dat je ‘s avonds nog iets moet doen, als je kindje op bed ligt.
  3. Zorg voor een goede planning! Alles valt of staat met een goede planning. Koop een grote agenda waarin je per uur kunt inplannen wat je gaat doen. Zo weet je zeker dat je productief te werk gaat en dat je je werkdagen optimaal benut.
  4. Besteed uit waar dat kan! Deed je voorheen altijd ALLES zelf op zakelijk gebied? Accepteer dat je nu minder tijd hebt en besteed de minder belangrijke dingen uit, zoals je administratie. Dat scheelt jou tijd die je nuttig kunt besteden aan opdrachten.
  5. Zet je e-mail op je telefoon uit. Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, want “als freelancer moet je toch de hele dag bereikbaar zijn?!”. Nou, nee dus. Ik ben op de dagen dat ik bij Wolff ben eigenlijk gewoon niet zo goed te bereiken. Ik check dan pas aan het eind van de middag, als Roelof weer thuis is, mijn e-mail. Bedenk maar dat mailtjes heus wel even kunnen wachten en dat het belangrijk is dat je, op de momenten dat je met je kindje bent, ook gewoon met je kindje bezig bent. Ik geloof dat je het meeste uit een moment kunt halen als je je volledig op dat moment focust. Dat geldt voor werk én dat geldt voor het moederschap. Ga je aan het werk? Focus je dan voor 100% op je werk en zorg dat je kindje op een andere, fijne plek is. Ben je thuis met je kindje? Focus je dan voor 100% op je kindje. Werk kan best een paar uurtjes (of een dagje) wachten en je klanten begrijpen dit écht (ECHT!).
  6. Kies voor een kinderdagverblijf i.p.v. voor een gastouder. Deze tip geef ik met een beetje pijn in mijn hart, want wij hebben tot Wolff 9 maanden was de meest fantastische gastouder EVER gehad. MAAR… een kinderdagverblijf is nu eenmaal stabieler. Je hoeft geen rekening te houden met een zieke leidster, vakanties, of krappe breng- en haaltijden. Loop je iets uit met je werk en moet je tot 18 uur doorwerken? Dan kan je je kindje op een kinderdagverblijf ook gewoon om 18.30 ophalen. De overstap van een gastouder naar een kinderdagverblijf leverde mij enorm veel tijd op die ik nu heel nuttig aan mijn werk kan besteden.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt, zodat je productief en effectief aan de slag kunt gaan! Dankzij deze tips lukt het mij om een eigen bedrijf te runnen én een leuke moeder te zijn (althans, dat denk ik dan) voor Wolff. Win win!