Mis je dan geen collega’s?

Mis je dan geen collega’s?

Het is de meest gestelde vraag sinds ik ZZP’er ben: “Mis je dan geen collega’s?” Blijkbaar vinden mensen het ongelooflijk dat ik graag alleen werk, want deze vraag komt ontzettend vaak terug. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat het daadwerkelijk fijn of leuk is om thuis te werken, zonder collega’s en zonder gezelschap. Het leek me interessant om eens dieper op dit onderwerp in te gaan. Waarom heb ik gekozen voor een baan zonder (vaste) collega’s en mis ik dan geen collega’s?

Om een kort antwoord op de vraag te geven: nee, ik mis geen collega’s. Ik ben ontzettend blij met de manier waarop ik werk en dit heeft een aantal redenen. De drie hoofdredenen heb ik voor je op een rijtje gezet:

  1. Meer energie. Ik heb voorheen wel op contract gewerkt mét collega’s en wat me opviel was dat ik na een dag werken best wel moe was. Niet fysiek moe, maar “sociaal moe”. Ik ben van nature best een sociaal mens, maar merk toch dat ik oplaad van alleen zijn. Het kostte me na een hele lange dag werken met mensen om me heen best veel energie om ‘s avonds nog iets met mensen te ondernemen. Sinds ik alleen werk, kan ik overdag opladen en heb ik ‘s avonds energie om nog wat met mensen af te spreken en daar echt van te genieten.
  2. Concentratie. Alleen werken is voor mij een manier om me te concentreren. Ik ben best gevoelig voor prikkels en had vaak moeite om me te concentreren met mensen om me heen. Om je een beeld te geven: als iemand niest, ben ik al afgeleid. Wanneer ik alleen werk, is er weinig om me af te leiden en kan ik geconcentreerd aan het werk.
  3. Niet helemaal 100% alleen. Hoe heerlijk ik het ook vind om alleen te werken, ik vind het ook fijn om soms mensen om me heen te hebben met wie ik op werkgebied kan sparren of kan samenwerken. Zo ga ik af en toe een dag werken met een vriendin die ook ZZP’er is en ben ik nauw betrokken bij een te gek bedrijf waar ik me echt onderdeel van voel. Ik doe al drie jaar opdrachten voor dit bedrijf en de mensen die daar wél op kantoor werken, voelen voor mij echt als fijne collega’s. Ik bezoek het kantoor van dit bedrijf ongeveer eens per twee weken en voor mij werkt dit perfect. Ik ben wel onderdeel van een team en heb mensen met wie ik kan sparren, samenwerken en projecten kan uitvoeren, zonder dat ik iedere dag met mensen om me heen werk. Zo blijven de dagen dat ik wél alleen werk extra fijn, maar kan ik ook genieten van het “teamgevoel”.

Mis ik collega’s? Nee. Ik vind het heerlijk om alleen te werken. De manier waarop ik mijn zakelijke leven ingericht heb, past heel goed bij mij. Het geeft me energie en daar heb ik zowel zakelijk als privé profijt van.

Hoe werk jij het liefste?