Ondernemen met een gezin: een riskante onderneming?

Ondernemen met een gezin: een riskante onderneming?

Ondernemen, voor jezelf werken, zelfstandig ondernemer zijn.. het houdt in dat je niet voor een baas werkt, maar dat je je eigen plan trekt. Het geeft vrijheid, het biedt ruimte om juist die opdrachten te kiezen die bij je passen en het is inspirerend. Alles wat je doet, doe je zelf en dat brengt in mijn geval veel trots met zich mee. Bij iedere factuur die ik naar een klant stuur, denk ik: dat heb ik toch maar weer mooi gedaan. IK. Want ik heb geen personeel, dus al het werk dat vanuit mijn bedrijf gedaan wordt, is door MIJ verricht. Iets om trots op te zijn.

Maar ondernemen is ook risico durven nemen, constant op zoek blijven gaan naar nieuwe klanten en tegen onzekerheid kunnen. Ik denk dat veel ondernemers dat tot op zekere hoogte goed kunnen handelen, die onzekerheid. Zeker voor ondernemers met een partner die in loondienst werkt, is het risico minder groot. Eén van de twee verdient het vaste inkomen en de ander kan het zich daardoor permitteren om een onvoorspelbaarder inkomen te hebben. Inkomen is er toch. Maar hoe werkt dat wanneer je kinderen krijgt en je opeens een gezin hebt om voor te zorgen?

Heel soms heb ik van die momenten dat het me aanvliegt. Dan denk ik: we hebben een kind, er is nog een kind onderweg, we hebben twee (grote) honden, en al die kinderen en honden hebben eten en verzorging nodig. En oh ja, wij hebben zelf ook nog het een en ander nodig. Honden dragen gelukkig geen kleding (hoewel je dat natuurlijk ook net zo gek kunt maken als je wilt, maar die van ons zijn fashionably naked), maar een kind kan je niet de hele dag in z’n nakie rond laten lopen en heeft dus ook kleding, luiers, billendoekjes, hydrofieldoeken (meer dan je je ooit kunt voorstellen) en nog veel meer aanverwante artikelen nodig. Dat kost allemaal geld. En juist als dat geld een onvoorspelbare factor is in je huishouden, dan is dat soms best spannend. Want met al die gezellige huisgenoten in ons leven, groeit ook de (financiële) verantwoordelijkheid.

Is dat spannend? Ja. Soms wel. Is dat riskant? Neuh, meestal niet. In ons geval verdient Roelof het vaste inkomen. Zelfs al verdien ik helemaal geen rode cent, dan nog komt er geld binnen. We hebben mijn inkomen nodig om te voorzien in de vaste lasten en dus is het een vrij rottig scenario wanneer ik niets verdien, maar dat is in die drie jaar tijd dat ik ondernemer ben nog geen enkele maand het geval geweest én er is inmiddels een buffer opgebouwd waarmee we dat soort maanden, wanneer het nodig is, kunnen opvangen. Wij hebben met z’n tweetjes goed nagedacht over onze financiële huishouding en hoe we dat willen regelen en dat gaat tot nu toe altijd goed. Hoewel het me dus soms aanvliegt, die financiële onzekerheid, heb ik nog nooit een concrete reden gehad om echt onzeker te worden van onze situatie, en zit dat dus meer in mijn hoofd dan dat het risico daadwerkelijk tastbaar of echt is.

Het valt of staat met zekerheid en de illusie daaromheen. Ik zal niet ontkennen dat er meer sprake is van zekerheid wanneer je beide een baan in loondienst hebt. Maar ben je dan 100% beschermd tegen financiële tegenvallers? Kan je je baan in loondienst niet net zo goed verliezen? Bedrijven kunnen failliet gaan, je kunt te maken hebben met tijdelijke contracten, je kunt je baan wel helemaal niet leuk vinden en graag op zoek willen naar iets anders, je kunt ziek worden… Er zijn wel tienduizend dingen te bedenken die mis kunnen gaan, waardoor die zekerheid die je dacht te hebben helemaal niet zo zeker meer is.

De keuze die ik maak om voor mezelf te werken, is er niet eentje van zekerheid. Maar de keuze om in loondienst te gaan werken, is er niet per se eentje van 100% zekerheid. En daarom heb ik mijn keuze gemaakt: ik neem dat stukje risico voor lief en kies voor iets wat ik graag doe. Een riskante onderneming? Wanneer je een ondernemer bent die niet stilstaat en wanneer je je financiële huishouding goed op orde hebt (inclusief een lekker buffertje), dan zou ik dat geen riskante onderneming noemen, maar vooral een hele leuke. En eentje die prima te combineren is met een gezin.

Vind jij het spannend om te ondernemen? Of zou je graag willen ondernemen, maar durf je het niet aan? Ik ben benieuwd naar je ervaringen en overwegingen!