Thuiswerken voor dummies

Thuiswerken voor dummies

De wereld is in de ban van het coronavirus. Steden, en zelfs landen, gaan in lockdown, we hamsteren met elkaar de schappen van het toiletpapier leeg, heel Nederland is van plan om de komende weken groenten uit blik te eten, we krijgen droge handen van het vele wassen en we mogen alleen nog maar naar elkaar zwaaien. Alles om de verspreiding van het virus te voorkomen. Terecht als je het mij vraagt, want je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. En daarom wordt ook aangeraden om zoveel mogelijk thuis te werken.

Hoewel ik me geen betere werksituatie kan voorstellen, is niet iedereen hier laaiend enthousiast over. Maar lieve mensen, geen nood. Ik ben inmiddels een doorgewinterde thuiswerker en ik vertel je álles wat je moet weten om de transformatie van kantoortijger naar volleerd thuis-professional in joggingbroek te doorstaan.

TIP 1: GA KOFFIE HAMSTEREN
Hamsteren wordt afgeraden. Onze distributiecentra staan bomvol en het coronavirus moet zich muteren tot een extended version supervirus wil onze voorraad nijpend worden. MAAR! Geen thuiswerker functioneert zonder koffie. En dus is er één artikel waar je vandaag nog voor naar de buurtsuper moet: koffie. Veel koffie.

TIP 2: GA WC-PAPIER HAMSTEREN
Ok, kleine aanvulling op de vorige tip, want nu je thuis werkt, kan je niet meer naar de wc op kosten van de baas. Betalen zul je, voor dat toiletpapier. Een extra pakje toiletpapier kan dus geen kwaad, want zo vaak heb je nog nooit op je eigen wc gezeten.

TIP 3: DOWNLOAD SPOTIFY
Is het altijd stil in je kantoortuin? Luister je op je werk alleen maar naar de radio? De tijd van je leven breekt aan, want nu mag je ongestoord naar je eigen muziek luisteren. Download Spotify en werk met je eigen muziek, op een volume naar wens.

TIP 4: DOWNLOAD NIET ALLEEN SPOTIFY, MAAR NEEM OOK EEN ABONNEMENT
In dit tijdelijke coronatijdperk ga je een groot beroep doen op Spotify. En geloof me – na vijf jaar thuiswerken kan ik je vertellen dat Spotify niet zuinig is met z’n reclames. Dus wil je écht relaxed thuis kunnen werken? Investeer dan tijdelijk in Spotify, want de hoeveelheid reclame maakt dat je bijna weer verlangt naar de kantoortuin.

TIP 5: DOE EEN (ONLINE) RELATIECURSUS
Heb je een partner? Dan zit je de komende weken gezellig samen thuis. Voor het ene stel geen probleem, voor het andere stel meer dan genoeg reden om eens orde op zaken te stellen. Je kunt het maar beter gezellig hebben met elkaar de komende tijd, dus een beetje investeren in je relatie kan geen kwaad. Het zou leuk zijn als je ook na de coronachaos nog getrouwd bent. Let wel: een ONLINE relatiecursus, want als je een live cursus met allemaal mensen gaat bezoeken, kan je net zo goed op kantoor blijven werken.

TIP 6: INVESTEER IN EEN GOEDE JOGGINGBROEK
Geen mens werkt thuis in een mantelpakje. Waarom zou je? Zorg dat de bovenkant van je lijf (lees: je hoofd) er een beetje fatsoenlijk uitziet voor een eventuele skypemeeting. Verder hoef je nergens iets aan te doen. Het leven in joggingbroek is begonnen!

TIP 7: WEES BEREIKBAAR
We weten allemaal dat iedere thuiswerker heus wel eens een wasje draait, een douche neemt of een filmpje kijkt tijdens het werken. Je werkt immers thuis en je hebt vrijheid. Je zou gek zijn als je daar niet heel af en toe gebruik van maakt. MAAR wees wel bereikbaar, want anders neemt niemand je als thuiswerker serieus. Wees aanwezig bij die skypemeeting, reageer op je mailtjes, maak je uren en stel dat douchen op een normale thuiswerkdag gewoon even uit tot de avond.

TIP 8: INVESTEER NIET IN CHOCOLADE
Want, lieve mensen, alles wat in je keukenkastjes ligt, eet je dus als thuiswerker gewoon op. En dan pas je straks niet meer op je thuiswerkstoel.

En met deze tips zijn jullie straks allemaal professionele thuiswerkers! Succes de komende weken, en geniet van je joggingbroek!