Tips voor jou als tekstschrijver

Tips voor jou als tekstschrijver

Als tekstschrijver krijg je heel veel verschillende soorten opdrachten. Deze opdrachten zijn voor verschillende opdrachtgevers en de teksten dienen andere doeleinden. Om je teksten te verbeteren en om voor diverse opdrachtgevers te kunnen werken, zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten als tekstschrijver voordat je begint aan het schrijven van een tekst. Hieronder vind je de 4 belangrijkste tips.

3.

 1. Vraag altijd na wie de doelgroep is.
  Als je de doelgroep van een tekst niet weet, weet je ook niet hoe je de doelgroep moet aanspreken. En het aanspreken van je publiek is één van de meest belangrijke dingen in een tekst. Als jij weet wie de doelgroep is, kan jij hier je schrijfstijl op aanpassen. Je kunt immers wel begrijpen dat je voor een jongere doelgroep een ander vocabulaire gebruikt dan je voor een oudere doelgroep zou doen.
 2. Stel vast wat de toon van de tekst moet worden.
  Wordt de tekst voor een oudere doelgroep geschreven? Dan spreek je het publiek aan met ‘u’. Is de tekst gericht op een jonger publiek? Dan gebruik je ‘je’ of ‘jij’. Dit bepaal jij als tekstschrijver meestal niet zelf. Jouw opdrachtgever geeft aan hoe hij of zij het publiek wil aanspreken.
 3. Spreek af hoe lang de tekst moet zijn.
  Teksten worden ergens geplaatst, maar de ruimte voor een tekst verschilt per opdracht. Spreek altijd af met je opdrachtgever hoe lang een tekst mag zijn, zodat je er niet bij het inleveren van je opdracht achter hoeft te komen dat je een véél te lange, of juist een véél te korte tekst hebt geschreven.
 4. Verdiep je in de materie.
  Niet alle teksten die jij als tekstschrijver schrijft gaan over onderwerpen waar je bekend mee bent. Soms schrijf je teksten over onderwerpen waar je weinig vanaf weet. Vraag je opdrachtgever altijd om meer informatie over het onderwerp en ga zelf op onderzoek uit. Zo voorkom je dat je een tekst schrijft waar verkeerde informatie in staat.